Chci konzultaci

Jak do školky vnést více hudby

Hudba přináší radost a estetický prožitek. A také v sobě ukrývá velký potenciál pro všestranný rozvoj dítěte. Proč tomu tak je a na které hudební činnosti se zaměřit?

Hudební činnosti podporují:

  • fyzický vývoj: Zpěvem se děti učí prohlubovat a koordinovat dech. Hrou na hudební nástroje posilují svaly rukou a trénují jemnou motoriku. Při hudebně pohybových hrách zase zdokonalují hrubou motoriku a koordinaci těla.
  • kognitivní vývoj: Hudba rozvíjí mozek a cvičí paměť. Říkadla a písničky dětem předávají informace o světě a rozšiřují jejich slovní zásobu. Pomáhají také vnímat matematické koncepty všemi smysly.
  • Socioemoční vývoj: Hudba boří hranice a dává prostor fantazii. Je prostředkem kreativního sebevyjádření sdílení pocitů i komunikace s ostatními. Skrze hudební činnosti si děti osvojují vytrvalost, trpělivost, spolupráci a další prosociální dovednosti.
Hudba ve školce

Základní lidskou hodnotou je laskavost. Tipy na laskavé aktivity najdete v článku
Jak ve školce rozvíjet socioemoční dovednosti dětí.

Hudební výchovu se ve školce můžete realizovat prostřednictvím poslechových, instrumentálních, pěveckých a hudebně pohybových činností:

Poslech

Trénujte s dětmi sluchové vnímání. Vyzkoušejte třeba zvukové pexeso, hru Kukačko, zakukej nebo hledání druhého z dvojice podle zvuku hudebního nástroje.

Zapojte zvuk do vzdělávacích činností. Sežeňte nejrůznější nahrávky, které se vám tematicky hodí do daného týdne. Můžou to být zvuky přírody, hudební nástroje nebo hudba různých kultur. Nechte děti hádat, co vydává který zvuk.

Budujte vztah dětí k hudbě. Pozvěte do školky žáky místní umělecké školy nebo profesionálního hudebníka, ať dětem uspořádají živý koncert. Děti se tak mohou seznámit s různými hudebními žánry a rozdílnou hudební interpretací.

Tělo jako hudební nástroj

Naučte děti ovládat tělo jako hudební nástroj. Dostaňte je do rytmu pomocí luskání, tleskání, plácání a podupávání. Především nejmladší děti mohou hrou na tělo doprovázet jednoduchá říkadla a rozpočítadla.

Vlastní nástroje

Dejte dětem do ruky nástroje a muzicírujte. Ve školkách se k rytmizaci většinou používají nástroje z Orffova instrumentáře. Pokud je nemáte k dispozici nebo jich není dost pro všechny, improvizujte. S trochou kreativity lze hrát v podstatě na cokoli, použijte třeba kostky nebo kbelíky. Můžete si také s dětmi vyrobit vlastní nástroje.

    • Chrastítka
      Ruličku od toaletního papíru na jednom konci zploštěte a slepte. Dovnitř vsypte rýži nebo luštěniny. Ruličku poté do kříže zploštěte a slepte i na druhém konci.
    • Tamburína
      Papírový talíř přehněte v polovině, okraje slepte dohromady a ozdobte. Po obvodu udělejte v pravidelném rozestupu pět děr. Každou dírou provlékněte provázek a upevněte na něj rolničku.
    • Bubínek
      Prázdnou plechovku ozdobte. Přes otvor přetáhněte nafukovací balonek a upevněte gumičkou. Paličky vyrobte ze špejlí, na které napíchnete korkové špunty.

TIP: Nechejte děti někdy muzicírovat bez ohledu na techniku a dovolte jim dělat s nástroji pořádný rámus. Báječně se k tomu hodí písnička Opičí kapela od Svěráka a Uhlíře.


Hudba dokáže kultivovat vzájemné vztahy. Další strategie pro přívětivou atmosféru ve třídě najdete v článku
Jak ve školce nastavit pozitivní kulturu.

Společné zpívání

Dodržujte pravidla hlasové hygieny, před společným zpěvem se dobře rozdýchejte a rozhýbejte mluvidla. Navnaďte děti na novou písničku, kterou nejprve sami zahrajete a zazpíváte. Mluvte o obsahu textu a vysvětlete neznámá slova. Teprve potom se vrhněte na nácvik s dětmi, nejlépe po částech a vždy dohromady slova i melodii s oporou ve vašem zpěvu.

Když už děti píseň umí, můžete s ní dále pracovat:

    • Vytleskávejte nebo vyťukávejte rytmus.
    • Doplňte slova vhodným pohybovým cvičením.
    • Písničku zdramatizujte s použitím masek a rekvizit.

Hudebně pohybové hry

Spojte příběh, hudbu a pohyb v přitažlivý celek. Zaměřte se na kontrast v tempu, dynamice, rytmu, melodii nebo tonalitě.

    • Sochy
      Děti se na hudbu volně pohybují po třídě. Když hudba ztichne, všichni zkamení jako sochy.
    • Procházka
      Děti se prochází po třídě, střídají pomalou a rychlou chůzi. Tempo procházky udává učitel hrou na hudební nástroj.
    • Letadlo
      Děti drží v ruce vyrobené papírové letadélko a pomalu s ním stoupají vzhůru. Zároveň se snaží stoupat i hlasem – čím výš je letadlo, tím vyšší tón. Potom s letadlem i s hlasem klesají zase dolů. V dalším kole postupovat obráceně, tedy při stoupání vydávat hlubší tóny a při klesání vyšší.
    • Výlet
      Děti podle slyšené melodie ukazují rukou, jak putují do kopce, sestupují dolů nebo přeskakují kameny.
    • Ozvěna
      Učitel prostřednictvím hry na tělo předvede rytmický útvar, který se děti snaží opakovat.
    • Medvěd
      Děti jdou lehce po špičkách, aby neprobudily spícího medvěda. Když se medvěd probudí, děti předvádí jeho dupání, které je slyšet po celém lese.
    • Počasí
      Při poslechu skladby v durové stupnici si děti vykračují vesele na sluníčku, u mollové skladby se smutně plouží v dešti.

TIP: Zalistujte s dětmi knihou Petra Síse Hrej, Mozarte, hrej. Kromě výjevů ze skladatelova dětství v ní najdete také srozumitelné obrázkové vysvětlení základních hudebních výrazových prostředků.


Tanečky

Představte dětem základní taneční pohyby jako chůze, běh, přísun, poskok, cval či točení. Nacvičte s nimi tanečky na známé lidové písničky jako Kolo, kolo mlýnský, Pásla ovečky nebo Měla babka čtyři jabka. Občas dejte dětem volnou ruku, ať si každý tančí podle svého. Povzbuzujte jejich kreativitu a samostatný projev.

Relaxace

Nakonec děti zklidněte (vleže) při poslechu relaxační hudby a proveďte je relaxačním cvičením. Zkuste:

    • foukat do mikrotenového sáčku a pak ho nechat uletět,
    • koulet se ze strany na stranu a krouživými pohyby si protáhnout ruce a nohy,
    • růst jako semínko a vytahovat se vzhůru, pak zase tělo povolit a vadnout do tureckého sedu,
    • přejíždět si po těle molitanovým míčkem, aniž by spadl na zem,
    • pohladit každou část svého těla a v duchu jí poděkovat.

 
Hudba otevírá srdce. Pusťte ji k sobě do třídy, zpívejte, muzicírujte, hýbejte se.
A hlavně se u toho všichni dobře bavte.

 
 

24. 7. 2023 | Martina Zatloukalová

Doporučujeme

<strong>Advent ve školce: Tipy na aktivity</strong>
Advent ve školce: Tipy na aktivity

21. 11. 2023 | Martina Zatloukalová

Zase je tu ta nejkrásnější část roku. Nechte se inspirovat dnešním článkem a užijte si ve školce kouzelnou předvánoční atmosféru. Děti budou nadšené a vy zatoužíte být opět malí. Detail článku »

Typy mateřských škol: Podle čeho vybírat?
Typy mateřských škol: Podle čeho vybírat?

25. 06. 2022 | Lucie Hromádková

Existuje celá řada zařízení pro děti předškolního věku a nemusí být jednoduché se v široké nabídce zorientovat. Jak probíhá výuka, kolik stojí školné a jakými předpisy se školka řídí? Co konkrétně jednotlivé typy školek nabízí a v čem se navzájem liší? Detail článku »

<strong>Které aktivity zařadit do školkových logohrátek</strong>
Které aktivity zařadit do školkových logohrátek

02. 01. 2024 | Martina Zatloukalová

Pomozte dětem se správným rozvojem řeči, aby pak ve škole nebojovaly s čtením a psaním. Školka sice nemůže nahradit logopedickou ordinaci, hravé ohýbání jazýčku sem ale patří. Které aktivity můžete zařadit do logopedických chvilek? Detail článku »

Co říkají školky,
které používají Twigsee?

Kristýna Petráčková

Twigsee mi každodenně usnadňuje řízení školky a s tím spojenou administrativu, které je požehnaně. Snadno jsem zaučila všechny naše pedagogy, kteří si jí spolu s rodiči užívají na maximum. Team Twigsee je pohotový, a reagují na všechny naše podněty. Děkujeme a přejeme spoustu dalších spokojených školek a škol! :)

Kristýna Petráčková
Ředitelka
Linda Janichová

Aplikaci Twigsee používáme v našich Foxíkových školkách a jeslích již více než rok. Prostřednictvím aplikace sdělujeme rodičům důležité informace. Sdílíme fotky dětí z každodenních činností, využíváme ankety, na které nám rodiče reagují rychleji než při osobním kontaktu. Máme přehled o tom, kolik nám v daný den přijde dětí a můžeme tak plánovat i upravovat program dne. Rodičům se na aplikaci líbí zejména to, že mají okamžité informace o dění ve školce/jeslích, vidí spousty fotek a mohou své dítě během pár kliknutí omluvit na dobu, na kterou potřebují. Aplikace Twigsee reaguje na potřeby našich školek a jeslí, její ovládání je pro učitele, chůvy i rodiče rychlé a snadné. S aplikací Twigsee jdeme zkrátka s dobou.

Linda Janichová
Ředitelka
Zuzana Vacíková

Twigsee nás zaujala hned od prezentace díky nabízenému rozsahu funkcí. Nešlo o systém, který by nám řešil jen docházku nebo jen matriku. Nabízel nám možnost mít tzv. vše pod jednou střechou. Jako třešnička na dortu je možnost zasílat rodičům příspěvky o tom, jak se jejich děti ve školce ten den mají. Aplikaci si rodiče oblíbili velice rychle. U pedagogů z počátku převažovala spíše obava, zda jim tím vedení školky nechce přidávat opět práci navíc. Brzy ale zjistili, že psaní příspěvků rodičům jim dělá radost a také konečně mají přehled o docházce dětí aktuálně na každý den. Twigsee zvládá snad celou agendu potřebnou ve školce kromě účetnictví.Lesní mateřská škola skřítka Pohádky, z.s., Zvole

Zuzana Vacíková
zástupce ředitele
Michelle Specht

Skvělá zákaznická podpora! Jakémukoli problému se dostane okamžité pozornosti a také obchodní zástupci jsou velmi ochotní pomoci.

Michelle Specht
ředitelka
Helena Zdrubecká

S aplikací Twigsee začínáme, oslovila mě nabídka. Především časová úspora. Mohu využít čas smysluplněji než je administrativa a to směrem k dětem. Cením si profesionality týmu. Pan Med nám kvalitně zdůvodnil veškeré naše dotazy. Nadchla mě forma zápisu nových dětí, docházky a hlavně spojení učitelek s rodiči, které nenaruší přímou práci s dětmi. Před uzavřením smlouvy jsme si porovnaly nabídku obdobných aplikací a došly jsme k názoru, že aplikace Twigsee poskytuje nejkomplexnější nabídku služeb pro potřeby mateřské školy.

Helena Zdrubecká
ředitelka
Jan Vodrážka

Ze začátku jsem byl trochu skeptický, ale fungujeme druhým rokem, máme přes spoustu reakcí od rodičů a doslova všechny jsou pozitivní. Navíc si rodiče začali konečně uvědomovat, co pro ně naši učitelé dělají a nejen, že je méně zatěžují všemožnými požadavky, sami nám dokonce nabízejí pomoc, vozí hračky, firemní dárečky nebo medy z Moravy. Jsme nadšení a objednáváme Twigsee i pro naši druhou pobočku v Průhonicích.

Jan Vodrážka
ředitel
Michaela Možiešíková

Konečně jsme zrušili podpisové archy pro všechny přihlášky, galerii na Rajčeti i zapomínání rodičů na program školky. Rodiče navíc vědí, co se ve školce děje a jsou tak mnohem šťastnější a klidnější, nám odpadlo neustále vysvětlování a opakování stejných věcí. Děkujeme.

Michaela Možiešíková
zástupce ředitele
Zuzana Černá

Úžasná aplikace, která od začátku školního roku (kdy jsme ji začali nově používat) zrychlila, zpřehlednila a zkvalitnila komunikaci mezi mateřskou školou a rodiči. Navíc neuvěřitelně usnadňuje práci veškerému personálu. Nadšení z aplikace panuje i na straně rodičů.

Zuzana Černá
zástupkyně ředitelky
Lucie England

Twigsee si nás získalo od prvních okamžiků, kdy jsme s ním začali pracovat. Umožní Vám vést si vše o školce přehledně, na jednom místě. Twigsee budete milovat, protože Vám usnadní administraci, zrychlí a zefektivni komunikaci s rodiči a vzbudí nadšeni jak u Vašich pedagogů, tak u Vašich rodičů! Velmi si také cením skvělé podpory ze strany týmu Twigsee, který je vždy připraven řešit naše dotazy, přání i požadavky. Zkrátka Twigsee mohu bez váhání a výhrad jedině doporučit.

Lucie England
Ředitelka
Tereza Dvořáková

Twigsee je skvělá inovativní aplikace, jak pro mě, jakožto ředitelku, tak i jako matku. Konečně aplikace, která všem ulehčí práci s administrativou ohledně MŠMT, tak i MPSV a navíc velice přehledně a intuitivně. Komunikace s Twigsee týmem je naprosto bezkonkurenční, všechny dotazy ohledně aplikace a jejích funkcí mi vždy ochotně vysvětlili, kdykoli jsem potřebovala. Jako matka oceňuji přehledné informace týkající se mého dítěte, každý den, tak mám přehled o jeho aktivitách a důležitých informacích ve školce ze stran učitelů i vedení. Aplikaci určitě doporučuji všem ředitelům i rodičům!

Tereza Dvořáková
ředitelka
Dominika Hájková

Aplikaci Twigsee používá školka Malvína už více než rok. Je nám velkým pomocníkem. Díky profilům dětí máme přehledný seznam o všech důležitých informacích, které se jich týkají. Komunikace s rodiči je vlivem Twigsee o dost jednodušší. Můžeme jim sdílet fotografie ze školky, když potřebujeme předat nějakou informaci, stačí napsat příspěvek a vybrat, kdo tuto zprávu dostane. Ušetří nám to tak spoustu práce, když nemusíme informovat každého rodiče zvlášť. Co si ovšem nemůžeme vynachválit, je přehledná docházka. Sama nám ukáže počet přítomných, či omluvených dětí nebo naopak upozorní na to, kdo jde po obědě. Za naši školku aplikaci velmi doporučujeme a team lidí, kteří ji vytvořili, jsou profesionálové v tom, co dělají. Na každý náš dotaz obratem reagují a vždy jsou nám nápomocní.

Dominika Hájková
zástupce ředitele
Pan Jimmy

Dobrý den, s Twigsee je to zatím dobré. Podařilo se nám vytvořit třídy a nahrát jména studentů. Jména učitelů již byla sdílena a věříme, že do příštího týdne by mohlo jít o něco jiného.

Pan Jimmy
Greenwood Groove Academy

Máte již účet?Přihlásit se

Kontakt

povinná pole *