Chci konzultaci

Jak pracovat s dětským smutkem a vztekem

Smutek a vztek k životu patří stejně jako jiné emoce. Ve školce se s nimi setkáváte několikrát denně. Buďte dětem laskavým průvodcem a pomozte jim zvládat emoční bouře.

Jako učitelé trávíte s dětmi ve školce podstatnou část dne, takže si přirozeně všímáte výkyvů jejich nálad a chování. Abyste mohli na změnu citlivě reagovat, potřebujete vědět, z čeho jejich úzkostlivost, smutek, vztek nebo agresivita pramení.

smutná dívka ve školce

Může to být prostá odpověď na aktuální situaci
– dítěti se najednou začne stýskat po mamince nebo mu někdo nechce půjčit hračku.

Může to být reakce na změnu rodinných poměrů
– rozvod rodičů, smrt v rodině nebo naopak narození sourozence mohou roztočit kolotoč pocitů opuštění, bezmoci, zrady či viny.

Anebo za tím může být biologická příčina
– temperament, nedostatek spánku, porucha pozornosti, onemocnění. Třeba taková borelióza se projevuje mimo jiné zvýšenou plačtivostí a podrážděností.

Zkrátka, dětské emoce mohou mít tisíc a jeden důvod. I když není vaším úkolem rozebrat je na prvočinitele, vždycky je dobré udělat si alespoň hrubou představu.
 

Dětský smutek

Smutek dává možnost stáhnout se do sebe, pláčem vyplavit bolest, rozloučit se, smířit se se stavem věcí a najít sílu jít dál. Proto je důležité emoci uznat a dát dětem čas ji zpracovat. Ujistěte je, že jste tu pro ně. Vysvětlete si, že smutek patří k životu a že každý je někdy smutný, i paní učitelka.

Zkuste se smutkem společně pracovat:

  • Jak se cítíš, když je ti smutno? Ukaž mi to na těle.
  • Zkusíme nakreslit, jak tvůj smutek vypadá.
  • Co můžeme udělat, když je ti smutno?

V článku Jak rozvíjet sociemoční dovednosti dětí najdete aktivity zaměřené na vzájemnou laskavost a empatii.


Když děti truchlí

Co dělat, když se někdo ze třídy setká se smrtí? Je nutné si uvědomit, že děti truchlí jinak než dospělí. V předškolním věku ještě nevnímají definitivnost smrti. Jejich vztah k zemřelé osobě často ve vědomé i v nevědomé rovině pokračuje i po smrti.

Školka by v této situaci měla dítěti poskytnout bezpečný prostor. Požádejte rodiče, aby si s dítětem doma promluvil a zjistil, co potřebuje. Snažte se akceptovat projevy dítěte. Zvýšená plačtivost nebo vznětlivost po dobu zhruba 6 měsíců je zcela normální. Odpovědí na zjitřené emoce je empatie, trpělivost, láska, úsměv, vlídné slovo, povzbuzení a pochvala.
 
Na pomoc si můžete vzít tyto knihy, které citlivě zpracovávají téma smrti:

  • Alicia Acosta: Špunťa a já
  • Martina Špinková: Anna a Anička
  • Werner Holzwarth: Můj Jimmy
  • Laurie Krasny Brown: Když Dinosaurům někdo umře
  • Pernilla Stalfelt: O smrti smrťoucí

 

Dětský hněv

Vztek, to je jen špička ledovce. Skrývají se za ním jiné, nerozpoznané emoce jako frustrace, žárlivost nebo strach.
Vztek je zprávou o nenaplněných potřebách nebo překročených hranicích.

Když se děti ztratí ve velkých emocích, dejte jim najevo,
že vnímáte jejich pocity. Postarejte se také sami o sebe – prodýchejte to, opláchněte se nebo se napijte. Díky tomu lépe udržíte nervy na uzdě, abyste dětem byli průvodcem v jejich emocích.

Až poleví vlna vzteku, začněte zkoumat, co jej mohlo způsobit. Pojmenujte, co dítě asi naštvalo. Vyvarujte se ale nálepkování či předhazování viny a stejně tak nenechejte ostatní posmívat se. Vysvětlete si, že vztek je přirozená emoce, kterou občas cítí každý.

 

I s hněvem můžete společně pracovat:

  • Jak se cítíš, když máš vztek? Ukážeš mi to?
  • Vezmu tě do uklidňovacího koutku. Zůstanu tam s tebou, aby ses necítil sám a ztracený. Ukážu ti, jak se můžeš se vztekem vypořádat.
  • Zkusíme ten vztek dostat z těla ven. Budeme čmárat na papír. Zmačkáme papír do koule a vší silou ji hodíme přes celou místnost. Nafoukneme a praskneme balónek. Budeme poskakovat a vztek ze sebe setřeseme. Zahrajeme si na vzteklá zvířata – budeme pištět jako myši, prskat jako kočky, řvát jako tygři, poskakovat jako ptáčci, dupat jako sloni.

Více tipů na poznávání světa emocí najdete v článku Jak podpořit emoční vývoj dětí.


Když jsou děti agresivní

Pokud dítě podléhá okamžitým impulzům a svou agresivitou ohrožuje ostatní, je nutné to zastavit. Jeho chování klidně, ale důrazně označte za nepřípustné. Připomeňte si společně pravidla a hranice, která ve vaší třídě platí.
 

Jak zastavit a zklidnit problémovou situaci:

  • Dítě pevně uchopte za ramena a dotykem uzemněte.
  • Nacvičujte s dětmi želví strategii sebekontroly. Želva se v případě ohrožení schová do krunýře. Děti tedy mohou při konfliktu zaujmout postoj želvy (nahrbit se, zkřížit ruce na prsou, přerušit oční kontakt). V této pozici je obtížné reagovat agresivně, takže děti získají čas zklidnit se a vymyslet jiné řešení situace.

Je v pořádku, že děti emoce nepotlačují, ale prožívají. Ve školce můžete být jejich průvodcem a s vaší pomocí se je postupně naučí zvládat. Pokud však všechny snahy dlouhodobě selhávají, možná je načase doporučit rodičům vyhledat odbornou pomoc.
 
  

28. 5. 2024 | Martina Zatloukalová

Doporučujeme

<strong>Výlety a exkurze: <br/>Kam vyrazit mimo školku</strong>
Výlety a exkurze:
Kam vyrazit mimo školku

24. 10. 2023 | Martina Zatloukalová

Pro skvělé zážitky nemusíte jezdit daleko. Najdete je i v docházkové vzdálenosti od školky. Poradíme vám, jak na to. Detail článku »

<strong>Inkluzivní Velikonoce pro všechny</Strong>
Inkluzivní Velikonoce pro všechny

30. 03. 2023 | Martina Zatloukalová

Stejně jako další svátky, i Velikonoce odráží kulturu a historickou zkušenost společnosti a zároveň pěstují pocit sounáležitosti s komunitou. Když se ale podíváte zblízka, zjistíte, že ve skutečnosti neexistuje jednotný scénář, jak Velikonoce slavit. Detail článku »

<strong>Obce budou muset zajistit<br/>dostatek míst ve školkách</strong>
Obce budou muset zajistit
dostatek míst ve školkách

21. 08. 2023 | Martina Zatloukalová

Místní samosprávy mají povinnost zajistit péči o předškolní děti, aby rodiče mohli do práce, říká ministr Jurečka. Pokud to nezvládnou, mohou dostat méně peněz. Detail článku »

Co říkají školky,
které používají Twigsee?

Kristýna Petráčková

Twigsee mi každodenně usnadňuje řízení školky a s tím spojenou administrativu, které je požehnaně. Snadno jsem zaučila všechny naše pedagogy, kteří si jí spolu s rodiči užívají na maximum. Team Twigsee je pohotový, a reagují na všechny naše podněty. Děkujeme a přejeme spoustu dalších spokojených školek a škol! :)

Kristýna Petráčková
Ředitelka
Linda Janichová

Aplikaci Twigsee používáme v našich Foxíkových školkách a jeslích již více než rok. Prostřednictvím aplikace sdělujeme rodičům důležité informace. Sdílíme fotky dětí z každodenních činností, využíváme ankety, na které nám rodiče reagují rychleji než při osobním kontaktu. Máme přehled o tom, kolik nám v daný den přijde dětí a můžeme tak plánovat i upravovat program dne. Rodičům se na aplikaci líbí zejména to, že mají okamžité informace o dění ve školce/jeslích, vidí spousty fotek a mohou své dítě během pár kliknutí omluvit na dobu, na kterou potřebují. Aplikace Twigsee reaguje na potřeby našich školek a jeslí, její ovládání je pro učitele, chůvy i rodiče rychlé a snadné. S aplikací Twigsee jdeme zkrátka s dobou.

Linda Janichová
Ředitelka
Zuzana Vacíková

Twigsee nás zaujala hned od prezentace díky nabízenému rozsahu funkcí. Nešlo o systém, který by nám řešil jen docházku nebo jen matriku. Nabízel nám možnost mít tzv. vše pod jednou střechou. Jako třešnička na dortu je možnost zasílat rodičům příspěvky o tom, jak se jejich děti ve školce ten den mají. Aplikaci si rodiče oblíbili velice rychle. U pedagogů z počátku převažovala spíše obava, zda jim tím vedení školky nechce přidávat opět práci navíc. Brzy ale zjistili, že psaní příspěvků rodičům jim dělá radost a také konečně mají přehled o docházce dětí aktuálně na každý den. Twigsee zvládá snad celou agendu potřebnou ve školce kromě účetnictví. Lesní mateřská škola skřítka Pohádky, z.s., Zvole

Zuzana Vacíková
zástupce ředitele
Michelle Specht

Skvělá zákaznická podpora! Jakémukoli problému se dostane okamžité pozornosti a také obchodní zástupci jsou velmi ochotní pomoci.

Michelle Specht
ředitelka
Helena Zdrubecká

S aplikací Twigsee začínáme, oslovila mě nabídka. Především časová úspora. Mohu využít čas smysluplněji než je administrativa a to směrem k dětem. Cením si profesionality týmu. Pan Med nám kvalitně zdůvodnil veškeré naše dotazy. Nadchla mě forma zápisu nových dětí, docházky a hlavně spojení učitelek s rodiči, které nenaruší přímou práci s dětmi. Před uzavřením smlouvy jsme si porovnaly nabídku obdobných aplikací a došly jsme k názoru, že aplikace Twigsee poskytuje nejkomplexnější nabídku služeb pro potřeby mateřské školy.

Helena Zdrubecká
ředitelka
Jan Vodrážka

Ze začátku jsem byl trochu skeptický, ale fungujeme druhým rokem, máme přes spoustu reakcí od rodičů a doslova všechny jsou pozitivní. Navíc si rodiče začali konečně uvědomovat, co pro ně naši učitelé dělají a nejen, že je méně zatěžují všemožnými požadavky, sami nám dokonce nabízejí pomoc, vozí hračky, firemní dárečky nebo medy z Moravy. Jsme nadšení a objednáváme Twigsee i pro naši druhou pobočku v Průhonicích.

Jan Vodrážka
ředitel
Michaela Možiešíková

Konečně jsme zrušili podpisové archy pro všechny přihlášky, galerii na Rajčeti i zapomínání rodičů na program školky. Rodiče navíc vědí, co se ve školce děje a jsou tak mnohem šťastnější a klidnější, nám odpadlo neustále vysvětlování a opakování stejných věcí. Děkujeme.

Michaela Možiešíková
zástupce ředitele
Zuzana Černá

Úžasná aplikace, která od začátku školního roku (kdy jsme ji začali nově používat) zrychlila, zpřehlednila a zkvalitnila komunikaci mezi mateřskou školou a rodiči. Navíc neuvěřitelně usnadňuje práci veškerému personálu. Nadšení z aplikace panuje i na straně rodičů.

Zuzana Černá
zástupkyně ředitelky
Lucie England

Twigsee si nás získalo od prvních okamžiků, kdy jsme s ním začali pracovat. Umožní Vám vést si vše o školce přehledně, na jednom místě. Twigsee budete milovat, protože Vám usnadní administraci, zrychlí a zefektivni komunikaci s rodiči a vzbudí nadšeni jak u Vašich pedagogů, tak u Vašich rodičů! Velmi si také cením skvělé podpory ze strany týmu Twigsee, který je vždy připraven řešit naše dotazy, přání i požadavky. Zkrátka Twigsee mohu bez váhání a výhrad jedině doporučit.

Lucie England
Ředitelka
Tereza Dvořáková

Twigsee je skvělá inovativní aplikace, jak pro mě, jakožto ředitelku, tak i jako matku. Konečně aplikace, která všem ulehčí práci s administrativou ohledně MŠMT, tak i MPSV a navíc velice přehledně a intuitivně. Komunikace s Twigsee týmem je naprosto bezkonkurenční, všechny dotazy ohledně aplikace a jejích funkcí mi vždy ochotně vysvětlili, kdykoli jsem potřebovala. Jako matka oceňuji přehledné informace týkající se mého dítěte, každý den, tak mám přehled o jeho aktivitách a důležitých informacích ve školce ze stran učitelů i vedení. Aplikaci určitě doporučuji všem ředitelům i rodičům!

Tereza Dvořáková
ředitelka
Dominika Hájková

Aplikaci Twigsee používá školka Malvína už více než rok. Je nám velkým pomocníkem. Díky profilům dětí máme přehledný seznam o všech důležitých informacích, které se jich týkají. Komunikace s rodiči je vlivem Twigsee o dost jednodušší. Můžeme jim sdílet fotografie ze školky, když potřebujeme předat nějakou informaci, stačí napsat příspěvek a vybrat, kdo tuto zprávu dostane. Ušetří nám to tak spoustu práce, když nemusíme informovat každého rodiče zvlášť. Co si ovšem nemůžeme vynachválit, je přehledná docházka. Sama nám ukáže počet přítomných, či omluvených dětí nebo naopak upozorní na to, kdo jde po obědě. Za naši školku aplikaci velmi doporučujeme a team lidí, kteří ji vytvořili, jsou profesionálové v tom, co dělají. Na každý náš dotaz obratem reagují a vždy jsou nám nápomocní.

Dominika Hájková
zástupce ředitele
Pan Jimmy

Dobrý den, s Twigsee je to zatím dobré. Podařilo se nám vytvořit třídy a nahrát jména studentů. Jména učitelů již byla sdílena a věříme, že do příštího týdne by mohlo jít o něco jiného.

Pan Jimmy
Greenwood Groove Academy

Máte již účet?Přihlásit se

Kontakt

povinná pole *