Chci konzultaci

Rozhovor:
Canisterapie dětem přináší radost

Canisterapie skrze kontakt se psem zlepšuje psychický stav člověka. O možnostech canisterapie ve školce jsme si povídali s Mgr. Veronikou Hápovou, ředitelkou olomoucké dětské skupiny Bábetko.

Jak se ředitelka dětské skupiny dostane ke canisterapii?

Zvířata miluju odmalička. Před lety jsme se rozhodli zachránit štěně z útulku. Grejvy se našel v obci Hrob, proto to jméno. Ze začátku doma kňoural a chtěl být pořád se mnou. Tak jsem ho vzala s sebou do Bábetka. Byl úplně fascinovaný dětmi. Neustále je obcházel, očichával přezůvky a přiřazoval je k dětem.  
Ke canisterapii jsme se dostali náhodou. Jednou u nás byli na návštěvě přátelé s předčasně narozeným miminkem. Chlapeček přestal dýchat a nikdo z nás si toho nevšiml.

Ředitelka školky - Mgr. Veronika Hápová a Grejvy

Grejvy nás na to ale upozornil: vztyčil se a kňoural. V první chvíli jsem se lekla, že chce po dítěti skočit. Pak jsme zjistili, že miminko kolem úst zmodralo. Jeho otec je lékař, takže naštěstí všechno dobře dopadlo. Když dítě rozdýchal, Grejvy si šel zase lehnout. Vyprávěla jsem to pak kamarádovi, který se canisterapii věnuje. Říkal mi, že je báječné, že Grejvy má zájem takovou situaci řešit. A tak jsme se začali chystat na zkoušky.

 
Jaké kvality musí mít terapeutický pes?

Musí mít klidnou a vyrovnanou povahu, být odolný vůči dění kolem. U zkoušky musí ustát, když mu lidé koukají do očí, pokládají mu hlavu na čelo, sahají mu do jídla, vystřelí na něj deštník, tahají ho.
Zároveň ho ta práce musí bavit. Mazlení na povel nikomu náladu nespraví. My s Grejvym děláme hravou, zážitkovou canisterapii. Když přijde k dětem, tak je veselý. Nechá se hladit, čenichem jim rozevírá dlaně, hledá s nimi hračky.

 

 

Grejvy
Kde s Grejvym obvykle pracujete?

Každé úterý v dětské skupině Bábetko, ve čtvrtek ve školce U Sila. V obou uplatňujeme Montessori pedagogiku, vedeme děti k sebeobsluze a k péči o své okolí. Pes je nedílnou součástí naší školky, děti i rodiče ho milují. Příležitostně chodíme za dětmi do nemocnice, to je pro Grejvyho jiné než práce s nejmenšími.

Jak probíhá canisterapeutické setkání ve školce?

Když přijdeme na canisterapii do nové školky, je to ryk, všichni k němu běží. Nové děti se proto nejprve se psem seznamují. Setkáme se v kruhu a přivítáme se. Povíme si, jak se k psovi chovat, jak na něj sahat. Mám připravený pamlskovník, který nechám kolovat a děti dávají Grejvymu pamlsek.
 
U nás je Grejvy součástí školky. Děláme běžné školkové aktivity a u toho máme psa. Děti s Grejvym trénují třeba smyslové vnímání. Prochází překážkovou dráhu, chodí po polštářcích, prolézají tunelem. Grejvy cvičí s nimi. Pro ty, kdo se bojí vlézt do tunelu, je velkou motivací, když vidí, že Grejvy to dělá taky.

Jak na děti působí pes ve třídě?

Canisterapie dětem přináší radost z toho, že můžou trávit den v jedné místnosti se zvířetem. Dává jim pocit pohody, uvolňuje napětí. Na dětech je vidět, že v přítomnosti Grejvyho jsou víc v klidu.
Když někdo pláče, Grejvy to vyřeší. Jde dítě olíznout, přivine se, přilehne. Dítě se přepne; soustředí se na Grejvyho a krásně se uklidní.

 

Co dalšího kromě klidu canisterapie dětem přináší?

Tak třeba svalové uvolnění. Když některé děti začnou psa hladit, mají ruce zaťaté v pěst. Jak ho hladí, je jim to příjemné a ruku povolí.
Pes pomáhá také se socializací. Introvertní děti komunikují nejprve se psem a tak se rozmluví. Nejmenší děti si spolu ještě neumí hrát, je pro ně těžké dělit se o hračky. Grejvy je ale jejich kamarád; udělají mu místo a vezmou ho mezi sebe, nachystají mu pelíšek a zakryjí ho dekou.
 
Ve školce U Sila byl chlapeček, který první tři měsíce nevylezl zpod stolu. Grejvyho ale vždycky pozoroval. Nabídla jsem mu, že se může přidat. Nepřidal se, ale pozoroval. Po nějaké době přišel s tím, že by chtěl Grejvyho krmit. Dnes už vše v pohodě zvládá.
 
Děti se také učí ohleduplnosti. Naše děti už dokážou Grejvyho načesat, aniž by ho praštily kartáčem. Kdyby se něco takového stalo, je důležitý kontakt psa a psovoda. Když podobné chování nestihnu včas zastavit, Grejvy se na mě podívá, jakože co se to děje. Buď to vyřeším, nebo Grejvy prostě odejde.

Grejvy při terapii
width=

 

Grejvy se koupe
Na co si dát při canisterapii pozor? Jsou nějaká rizika?

Největší riziko je paní učitelka, která do toho moc mluví. Říká dětem, aby se nebály. Vrhne se na psa a hned jej hladí. To hodně ruší průběh canisterapie. My s Grejvym potřebujeme čas. Pár minut na to seznámit se s prostředím, nechat děti prohlédnout si psa, napojit se na děti. Bez toho jsou pak všichni zbytečně nervózní.
 
Ve třídě musím mít neustálý přehled o tom, jak se pes chová, co cítí. Celou dobu ho vnímám. Kdyby něco, odvolám ho. Jsem si stoprocentně jistá, že by nikoho nekousl. Ale i kdyby se jen lekl a prudce vyskočil, dítě by to vyděsilo a zkazilo by to důvěru, na které pracujeme.
 
Bavíme se s dětmi o tom, že ne všichni psi jsou tak hodní jako Grejvy. Bez mého svolení jej děti nemohou jen tak začít hladit. Nechci, aby získaly pocit, že mohou hladit každého psa na ulici. Nebo spolu mluvíme o tom, že když při vycházce sahají na ploty, nějakému hlídacímu psu by se to nemuselo líbit a mohl by je kousnout.

Je canisterapie školkám dostupná?

Podle mého názoru je dostupná. Většinou stojí 1 000 – 1 500 Kč/hod. včetně dopravy. Když si někdo objedná canisterapii pro postižené dítě, lze ji financovat z podpůrných opatření.
 
Canisterapeutické sdružení Jižní Morava sdílí informace o pracovních týmech (pes a psovod). Můžete kontaktovat konkrétní tým.
 
Nicméně zatím trochu chybí osvěta. Canisterapie ve školce ještě není moc dobře zpracovaná. Přála bych si, ab ve školkách a školách bylo více psů, kteří budou rozdávat radost. Kdybych mohla, chodila bych všude.

 
 

Spoluautorkou rozhovoru je Veronika Doubková

27. 2. 2024 | Martina Zatloukalová

Doporučujeme

<strong>Rozhovor: Dětem se odpoledne ani nechce domů, to je vyznamenání</strong>
Rozhovor: Dětem se odpoledne ani nechce domů, to je vyznamenání

16. 04. 2024 | Martina Zatloukalová

Když vám zřizovatel vychází vstříc, to je pak radost pracovat. O výhodách spolupráce i výzvách vedení firemní školky jsme si povídali s Mgr. Martinou Schoříkovou, ředitelkou Univerzitní mateřské školy Hrášek Mendelovy univerzity v Brně. Detail článku »

<strong>Vanda Seidelová promluvila <br/> v EU komisi</strong>
Vanda Seidelová promluvila
v EU komisi

03. 04. 2023 | admin

Vanda Seidelová promluvila v EU komisi o budoucnosti inovací ve vzdělávaní a podpory podnikaní žen Detail článku »

<strong>Rozhovor: Čtecí babičky přináší do školky nadhled</strong>
Rozhovor: Čtecí babičky přináší do školky nadhled

19. 03. 2024 | Martina Zatloukalová

Knihy jsou mostem, který dokáže spojit děti s nejstarší generací. Na program Přečti a další projekty mezigeneračního sdílení ve školkách jsme se ptali Kateřiny Jirglové, ředitelky obecně prospěšné společnosti Mezi námi. Detail článku »

Co říkají školky,
které používají Twigsee?

Kristýna Petráčková

Twigsee mi každodenně usnadňuje řízení školky a s tím spojenou administrativu, které je požehnaně. Snadno jsem zaučila všechny naše pedagogy, kteří si jí spolu s rodiči užívají na maximum. Team Twigsee je pohotový, a reagují na všechny naše podněty. Děkujeme a přejeme spoustu dalších spokojených školek a škol! :)

Kristýna Petráčková
Ředitelka
Linda Janichová

Aplikaci Twigsee používáme v našich Foxíkových školkách a jeslích již více než rok. Prostřednictvím aplikace sdělujeme rodičům důležité informace. Sdílíme fotky dětí z každodenních činností, využíváme ankety, na které nám rodiče reagují rychleji než při osobním kontaktu. Máme přehled o tom, kolik nám v daný den přijde dětí a můžeme tak plánovat i upravovat program dne. Rodičům se na aplikaci líbí zejména to, že mají okamžité informace o dění ve školce/jeslích, vidí spousty fotek a mohou své dítě během pár kliknutí omluvit na dobu, na kterou potřebují. Aplikace Twigsee reaguje na potřeby našich školek a jeslí, její ovládání je pro učitele, chůvy i rodiče rychlé a snadné. S aplikací Twigsee jdeme zkrátka s dobou.

Linda Janichová
Ředitelka
Zuzana Vacíková

Twigsee nás zaujala hned od prezentace díky nabízenému rozsahu funkcí. Nešlo o systém, který by nám řešil jen docházku nebo jen matriku. Nabízel nám možnost mít tzv. vše pod jednou střechou. Jako třešnička na dortu je možnost zasílat rodičům příspěvky o tom, jak se jejich děti ve školce ten den mají. Aplikaci si rodiče oblíbili velice rychle. U pedagogů z počátku převažovala spíše obava, zda jim tím vedení školky nechce přidávat opět práci navíc. Brzy ale zjistili, že psaní příspěvků rodičům jim dělá radost a také konečně mají přehled o docházce dětí aktuálně na každý den. Twigsee zvládá snad celou agendu potřebnou ve školce kromě účetnictví.Lesní mateřská škola skřítka Pohádky, z.s., Zvole

Zuzana Vacíková
zástupce ředitele
Michelle Specht

Skvělá zákaznická podpora! Jakémukoli problému se dostane okamžité pozornosti a také obchodní zástupci jsou velmi ochotní pomoci.

Michelle Specht
ředitelka
Helena Zdrubecká

S aplikací Twigsee začínáme, oslovila mě nabídka. Především časová úspora. Mohu využít čas smysluplněji než je administrativa a to směrem k dětem. Cením si profesionality týmu. Pan Med nám kvalitně zdůvodnil veškeré naše dotazy. Nadchla mě forma zápisu nových dětí, docházky a hlavně spojení učitelek s rodiči, které nenaruší přímou práci s dětmi. Před uzavřením smlouvy jsme si porovnaly nabídku obdobných aplikací a došly jsme k názoru, že aplikace Twigsee poskytuje nejkomplexnější nabídku služeb pro potřeby mateřské školy.

Helena Zdrubecká
ředitelka
Jan Vodrážka

Ze začátku jsem byl trochu skeptický, ale fungujeme druhým rokem, máme přes spoustu reakcí od rodičů a doslova všechny jsou pozitivní. Navíc si rodiče začali konečně uvědomovat, co pro ně naši učitelé dělají a nejen, že je méně zatěžují všemožnými požadavky, sami nám dokonce nabízejí pomoc, vozí hračky, firemní dárečky nebo medy z Moravy. Jsme nadšení a objednáváme Twigsee i pro naši druhou pobočku v Průhonicích.

Jan Vodrážka
ředitel
Michaela Možiešíková

Konečně jsme zrušili podpisové archy pro všechny přihlášky, galerii na Rajčeti i zapomínání rodičů na program školky. Rodiče navíc vědí, co se ve školce děje a jsou tak mnohem šťastnější a klidnější, nám odpadlo neustále vysvětlování a opakování stejných věcí. Děkujeme.

Michaela Možiešíková
zástupce ředitele
Zuzana Černá

Úžasná aplikace, která od začátku školního roku (kdy jsme ji začali nově používat) zrychlila, zpřehlednila a zkvalitnila komunikaci mezi mateřskou školou a rodiči. Navíc neuvěřitelně usnadňuje práci veškerému personálu. Nadšení z aplikace panuje i na straně rodičů.

Zuzana Černá
zástupkyně ředitelky
Lucie England

Twigsee si nás získalo od prvních okamžiků, kdy jsme s ním začali pracovat. Umožní Vám vést si vše o školce přehledně, na jednom místě. Twigsee budete milovat, protože Vám usnadní administraci, zrychlí a zefektivni komunikaci s rodiči a vzbudí nadšeni jak u Vašich pedagogů, tak u Vašich rodičů! Velmi si také cením skvělé podpory ze strany týmu Twigsee, který je vždy připraven řešit naše dotazy, přání i požadavky. Zkrátka Twigsee mohu bez váhání a výhrad jedině doporučit.

Lucie England
Ředitelka
Tereza Dvořáková

Twigsee je skvělá inovativní aplikace, jak pro mě, jakožto ředitelku, tak i jako matku. Konečně aplikace, která všem ulehčí práci s administrativou ohledně MŠMT, tak i MPSV a navíc velice přehledně a intuitivně. Komunikace s Twigsee týmem je naprosto bezkonkurenční, všechny dotazy ohledně aplikace a jejích funkcí mi vždy ochotně vysvětlili, kdykoli jsem potřebovala. Jako matka oceňuji přehledné informace týkající se mého dítěte, každý den, tak mám přehled o jeho aktivitách a důležitých informacích ve školce ze stran učitelů i vedení. Aplikaci určitě doporučuji všem ředitelům i rodičům!

Tereza Dvořáková
ředitelka
Dominika Hájková

Aplikaci Twigsee používá školka Malvína už více než rok. Je nám velkým pomocníkem. Díky profilům dětí máme přehledný seznam o všech důležitých informacích, které se jich týkají. Komunikace s rodiči je vlivem Twigsee o dost jednodušší. Můžeme jim sdílet fotografie ze školky, když potřebujeme předat nějakou informaci, stačí napsat příspěvek a vybrat, kdo tuto zprávu dostane. Ušetří nám to tak spoustu práce, když nemusíme informovat každého rodiče zvlášť. Co si ovšem nemůžeme vynachválit, je přehledná docházka. Sama nám ukáže počet přítomných, či omluvených dětí nebo naopak upozorní na to, kdo jde po obědě. Za naši školku aplikaci velmi doporučujeme a team lidí, kteří ji vytvořili, jsou profesionálové v tom, co dělají. Na každý náš dotaz obratem reagují a vždy jsou nám nápomocní.

Dominika Hájková
zástupce ředitele
Pan Jimmy

Dobrý den, s Twigsee je to zatím dobré. Podařilo se nám vytvořit třídy a nahrát jména studentů. Jména učitelů již byla sdílena a věříme, že do příštího týdne by mohlo jít o něco jiného.

Pan Jimmy
Greenwood Groove Academy

Máte již účet?Přihlásit se

Kontakt

povinná pole *