Chci konzultaci

Jaké STEM aktivity
vyzkoušet ve školce

Science (věda), Technology (technologie), Engineering (technika) a Math (matematika).
Pod zkratkou STEM se schovává vzdělávací koncept, který chce v dětech vzbudit zájem o přírodní vědy. Zařaďte jej do programu a kdo ví, možná právě z vaší třídy vzejdou budoucí česká vědecká esa.

Budoucnost nám chystá řadu zapeklitých výzev. Abychom se s nimi dokázali vypořádat, budeme potřebovat odborníky v oborech matematiky, konstrukce či inovativních technologií. Je nejvyšší čas nadchnout děti pro přírodní vědy. Ideálně rovnou od školky.

chlapec před tabulí s příklady

Přínos STEM aktivit

Prvotní záměr STEM je čistě pragmatický; vybudovat v dětech kladný vztah k vědě a technice prostřednictvím hry. A jelikož hra je v předškolním období důležitým prostředkem zdravého vývoje dětí, STEM aktivity navíc podporují rozvoj v těchto oblastech:

  • Kognitivní vývoj:
    Děti jsou zvídavé, chtějí si všechno samy vyzkoušet. Nabídněte jim zajímavé STEM aktivity. Budou si hrát a vy budete vědět, že se zároveň učí. Setkají se se základy přírodních věd a ještě u toho budou rozvíjet kreativitu i kritické myšlení.
  • Nebát se experimentovat:
    Na STEM aktivitách je skvělé, že dávají prostor k experimentování. Děti mají příležitost objevovat a zkoušet něco nového. A protože víc záleží na samotném procesu než na dokonalém výsledku, nemusí se bát udělat chybu. Když se něco nepovede, prostě to zkusí znovu.
  • Socioemoční vývoj:
    K dokončení některých úkolů holt děti musí vyvinout trochu úsilí a prokázat vytrvalost. A když navíc pracují ve skupinkách, učí se spolupracovat, střídat se, komunikovat a řešit neshody.
  • Fyzický vývoj:
    STEM aktivity vyžadují aktivní zapojení, pracovní list a tužka nestačí. Děti mají možnost všechno si osahat v praxi a přitom trénují jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka.

Nápady na STEM aktivity

I když se to nabízí, pro STEM vzdělávání nemusíte nakoupit nové, drahé konstrukční stavebnice a programovatelné chytré hračky. Bude stačit to, co už ve třídě máte, co je k dostání v každém supermarketu anebo co najdete na procházce venku. Stačí jen nápad, jak tyhle běžné věci povýšit na materiál pro nejrůznější pokusy. A protože o nápady nemáme nouzi, rádi se o ně s vámi podělíme:

  • Metr z lega
    Nechte děti měřit délku a šířku různých hraček pomocí lego kostek. Jednoduše naskládají stejně velké kostky lega do řady podél položené hračky a nakonec je spočítají.
  • Stínová stavba
    Na zem položte papír a na jeho okraj postavte z několika kostek členitou stavbu. Nasviťte stavbu lampičkou tak, aby vrhala stín na papír a obkreslete. Potom stavbu zbourejte a pozvěte děti, aby ji zkusily znovu postavit podle nákresu.
  • Most přes řeku
    Položte na zem dlouhý pruh modrého papíru, to bude řeka. Vyzvěte děti, aby přes řeku postavily most z lego kostek, nebo třeba z papírových kelímků a dřevěných špachtlí. Potom můžete společně vyzkoušet, jestli je most dost stabilní, aby udržel malé figurky, případně kolik se jich na most vejde.
  • Dešťový mrak ve sklenici
    Smíchejte trochu vody s modrou potravinářskou barvou a zatím odložte stranou. Naplňte sklenici do ¾ výšky čistou vodou a na hladinu nastříkejte velký kopec holicí pěny jako mrak. Nechte děti nabrat si modrou vodu do pipety a pomalu ji kapat na mrak z pěny. Po pár minutách začne mrak propouštět modré kapky deště.
  • Kráčející duha
    Postavte do řady 7 průhledných sklenic. První, třetí, pátou a sedmou sklenici naplňte vodou. V první a sedmé sklenici rozmíchejte lžičku červeného potravinářského barviva, ve třetí lžičku žlutého a v páté lžičku modrého. Utrhněte z role 6 papírových utěrek a každou složte po delší straně do proužku. Proužky přehněte napůl a případně zkraťte tak, aby sahaly z jedné sklenice do druhé, dole hezky až na dno, ale nahoře těsně přes okraj. Propojte sklenice papírovými proužky a pozorujte, jak se prázdné sklenice plní vodou a barvy se mísí, až vznikne celá duha.
  • Anatomie rostlin
    Na zahradě nebo na procházce nasbírejte různé rostliny, ideálně i s kořínky. Potom je rozeberte na květy, listy, stonky a kořeny. Dejte dětem lupu, ať si mohou všechno prohlédnout do detailu.
  • Vybuchující sopka
    Do prázdné plastové láhve nasypte hrst jedlé sody a trochu potravinářského barviva, zhruba do 1/3 výšky dolijte vodou a pro větší efekt přidejte pár kapek prostředku na mytí nádobí. Prozatím zašroubujte a na pískovišti kolem láhve postavte písečnou sopku. Potom uzávěr odšroubujte, do láhve nalijte hrnek octa a ustupte. Pozorujte, jak díky chemické reakci začne sopka bouřit a chrlit lávu.
Co dalšího dělat s dětmi na čerstvém vzduchu najdete v článku Jak na venkovní výukové aktivity pro předškolní děti.

Nebojte, nemusíte hned aspirovat na vědecké pracoviště. Prostě s dětmi hravou formou trénujte předmatematické představy, ukažte jim pár chemických reakcí, seznamte je se základními fyzikálními zákony nebo zkrátka jen pozorujte okolní přírodu. To všechno se počítá.

 

 

10. 5. 2023 | Martina Zatloukalová

Doporučujeme

<strong>Proč je důležité zapojit rodiče do předškolního vzdělávání</strong>
Proč je důležité zapojit rodiče do předškolního vzdělávání

31. 01. 2023 | Martina Zatloukalová

Pokud rodiče a školka vzájemně spolupracují, mohou dětem poskytnout plnou podporu v rozvoji jejich potenciálu. Pro děti je důležité, aby jim rodiče byli oporou. Aby ocenili jejich pokroky a úspěch, aby je podpořili v nesnázích. Detail článku »

<strong>Tahák nejen pro rodiče,<br/> jak v létě zabavit děti</strong>
Tahák nejen pro rodiče,
jak v létě zabavit děti

15. 06. 2023 | Martina Zatloukalová

Poraďte rodičům, jak mohou stimulovat všestranný rozvoj svých dětí, když je školka přes léto zavřená. Vysypte z rukávu pár nápadů a vybavte rodiče tipy na chytré letní aktivity. Detail článku »

<strong>Rozhovor: Vědomě si plánuji <br/>čas na odpočinek</strong>
Rozhovor: Vědomě si plánuji
čas na odpočinek

03. 04. 2024 | Martina Zatloukalová

Najít rovnováhu mezi prací a odpočinkem není snadné. O syndromu vyhoření, organizaci času a chvilkách nicnedělání jsme si povídali s Mgr. Regínou Ouhledovou, ředitelkou soukromé bilingvní školky Monty School of Prague. Detail článku »

Co říkají školky,
které používají Twigsee?

Kristýna Petráčková

Twigsee mi každodenně usnadňuje řízení školky a s tím spojenou administrativu, které je požehnaně. Snadno jsem zaučila všechny naše pedagogy, kteří si jí spolu s rodiči užívají na maximum. Team Twigsee je pohotový, a reagují na všechny naše podněty. Děkujeme a přejeme spoustu dalších spokojených školek a škol! :)

Kristýna Petráčková
Ředitelka
Linda Janichová

Aplikaci Twigsee používáme v našich Foxíkových školkách a jeslích již více než rok. Prostřednictvím aplikace sdělujeme rodičům důležité informace. Sdílíme fotky dětí z každodenních činností, využíváme ankety, na které nám rodiče reagují rychleji než při osobním kontaktu. Máme přehled o tom, kolik nám v daný den přijde dětí a můžeme tak plánovat i upravovat program dne. Rodičům se na aplikaci líbí zejména to, že mají okamžité informace o dění ve školce/jeslích, vidí spousty fotek a mohou své dítě během pár kliknutí omluvit na dobu, na kterou potřebují. Aplikace Twigsee reaguje na potřeby našich školek a jeslí, její ovládání je pro učitele, chůvy i rodiče rychlé a snadné. S aplikací Twigsee jdeme zkrátka s dobou.

Linda Janichová
Ředitelka
Zuzana Vacíková

Twigsee nás zaujala hned od prezentace díky nabízenému rozsahu funkcí. Nešlo o systém, který by nám řešil jen docházku nebo jen matriku. Nabízel nám možnost mít tzv. vše pod jednou střechou. Jako třešnička na dortu je možnost zasílat rodičům příspěvky o tom, jak se jejich děti ve školce ten den mají. Aplikaci si rodiče oblíbili velice rychle. U pedagogů z počátku převažovala spíše obava, zda jim tím vedení školky nechce přidávat opět práci navíc. Brzy ale zjistili, že psaní příspěvků rodičům jim dělá radost a také konečně mají přehled o docházce dětí aktuálně na každý den. Twigsee zvládá snad celou agendu potřebnou ve školce kromě účetnictví. Lesní mateřská škola skřítka Pohádky, z.s., Zvole

Zuzana Vacíková
zástupce ředitele
Michelle Specht

Skvělá zákaznická podpora! Jakémukoli problému se dostane okamžité pozornosti a také obchodní zástupci jsou velmi ochotní pomoci.

Michelle Specht
ředitelka
Helena Zdrubecká

S aplikací Twigsee začínáme, oslovila mě nabídka. Především časová úspora. Mohu využít čas smysluplněji než je administrativa a to směrem k dětem. Cením si profesionality týmu. Pan Med nám kvalitně zdůvodnil veškeré naše dotazy. Nadchla mě forma zápisu nových dětí, docházky a hlavně spojení učitelek s rodiči, které nenaruší přímou práci s dětmi. Před uzavřením smlouvy jsme si porovnaly nabídku obdobných aplikací a došly jsme k názoru, že aplikace Twigsee poskytuje nejkomplexnější nabídku služeb pro potřeby mateřské školy.

Helena Zdrubecká
ředitelka
Jan Vodrážka

Ze začátku jsem byl trochu skeptický, ale fungujeme druhým rokem, máme přes spoustu reakcí od rodičů a doslova všechny jsou pozitivní. Navíc si rodiče začali konečně uvědomovat, co pro ně naši učitelé dělají a nejen, že je méně zatěžují všemožnými požadavky, sami nám dokonce nabízejí pomoc, vozí hračky, firemní dárečky nebo medy z Moravy. Jsme nadšení a objednáváme Twigsee i pro naši druhou pobočku v Průhonicích.

Jan Vodrážka
ředitel
Michaela Možiešíková

Konečně jsme zrušili podpisové archy pro všechny přihlášky, galerii na Rajčeti i zapomínání rodičů na program školky. Rodiče navíc vědí, co se ve školce děje a jsou tak mnohem šťastnější a klidnější, nám odpadlo neustále vysvětlování a opakování stejných věcí. Děkujeme.

Michaela Možiešíková
zástupce ředitele
Zuzana Černá

Úžasná aplikace, která od začátku školního roku (kdy jsme ji začali nově používat) zrychlila, zpřehlednila a zkvalitnila komunikaci mezi mateřskou školou a rodiči. Navíc neuvěřitelně usnadňuje práci veškerému personálu. Nadšení z aplikace panuje i na straně rodičů.

Zuzana Černá
zástupkyně ředitelky
Lucie England

Twigsee si nás získalo od prvních okamžiků, kdy jsme s ním začali pracovat. Umožní Vám vést si vše o školce přehledně, na jednom místě. Twigsee budete milovat, protože Vám usnadní administraci, zrychlí a zefektivni komunikaci s rodiči a vzbudí nadšeni jak u Vašich pedagogů, tak u Vašich rodičů! Velmi si také cením skvělé podpory ze strany týmu Twigsee, který je vždy připraven řešit naše dotazy, přání i požadavky. Zkrátka Twigsee mohu bez váhání a výhrad jedině doporučit.

Lucie England
Ředitelka
Tereza Dvořáková

Twigsee je skvělá inovativní aplikace, jak pro mě, jakožto ředitelku, tak i jako matku. Konečně aplikace, která všem ulehčí práci s administrativou ohledně MŠMT, tak i MPSV a navíc velice přehledně a intuitivně. Komunikace s Twigsee týmem je naprosto bezkonkurenční, všechny dotazy ohledně aplikace a jejích funkcí mi vždy ochotně vysvětlili, kdykoli jsem potřebovala. Jako matka oceňuji přehledné informace týkající se mého dítěte, každý den, tak mám přehled o jeho aktivitách a důležitých informacích ve školce ze stran učitelů i vedení. Aplikaci určitě doporučuji všem ředitelům i rodičům!

Tereza Dvořáková
ředitelka
Dominika Hájková

Aplikaci Twigsee používá školka Malvína už více než rok. Je nám velkým pomocníkem. Díky profilům dětí máme přehledný seznam o všech důležitých informacích, které se jich týkají. Komunikace s rodiči je vlivem Twigsee o dost jednodušší. Můžeme jim sdílet fotografie ze školky, když potřebujeme předat nějakou informaci, stačí napsat příspěvek a vybrat, kdo tuto zprávu dostane. Ušetří nám to tak spoustu práce, když nemusíme informovat každého rodiče zvlášť. Co si ovšem nemůžeme vynachválit, je přehledná docházka. Sama nám ukáže počet přítomných, či omluvených dětí nebo naopak upozorní na to, kdo jde po obědě. Za naši školku aplikaci velmi doporučujeme a team lidí, kteří ji vytvořili, jsou profesionálové v tom, co dělají. Na každý náš dotaz obratem reagují a vždy jsou nám nápomocní.

Dominika Hájková
zástupce ředitele
Pan Jimmy

Dobrý den, s Twigsee je to zatím dobré. Podařilo se nám vytvořit třídy a nahrát jména studentů. Jména učitelů již byla sdílena a věříme, že do příštího týdne by mohlo jít o něco jiného.

Pan Jimmy
Greenwood Groove Academy

Máte již účet?Přihlásit se

Kontakt

povinná pole *