Chci konzultaci

4 tipy jak se připravit na nástup do školky

Nástup do mateřské školy je prvním velkým milníkem v životě dítěte. Dítě opouští známé rodinné prostředí a často poprvé přichází do kolektivu vrstevníků se specifickými pravidly, hierarchií a režimem. Nejen pro malého človíčka, ale i pro jeho rodiče může být začátek ve školce stresující a plný nejistoty. Přinášíme zajímavé tipy pro rodiče, jak na nástup do školky připravit sebe i své dítě.

1. Zjistěte, jak to chodí ve vámi vybrané školce

Požadavky na dovednosti dětí se můžou lišit podle školky. Například státní školky vyžadují, aby děti nepoužívaly pleny ani na spaní. Mimo jiné proto, že potřebují s dětmi plnit vzdělávací plán, ve kterém na odnaučování plen není prostor. Některé soukromé školky s přebalováním počítají, zvláště u mladších dětí. Jinou přípravu bude vyžadovat tříleťák než předškolák nastupující na povinné předškolní vzdělávání. Základ příprav bude ale všude stejný.

Seznamte se s prostředím a učitelkami. Navštivte dny otevřených dveří a zapojte se do akcí pro nově přijaté děti a jejich rodiče, pokud je školka pořádá. Případně se domluvte na individuální návštěvu. Dítě pozná paní učitelky, prohlédne si hračky a pohraje si na hřišti. Takže pro něj prostředí školky nebude už úplně nové, až nastoupí „naostro“.

Zeptejte se, jaký je ve školce adaptační plán. První týden zpravidla děti chodí do školky jen na pár hodin do svačiny, dále můžou absolvovat i pobyt venku, případně zůstat do oběda. Odpolední spánek je vrcholem adaptace a může chvíli trvat, než se dítě cítí dostatečně jistě, aby ho zvládlo absolvovat. Počítejte s tím při plánování nástupu do práce. Pokud můžete, požádejte na první týden o volno, nebo zajistěte dítěti hlídání od někoho, na koho je zvyklé.

Školka, mateřská škola, tříleťák, předškolák, umět před nástupem do školky, adaptace ve školce, adaptační plán, dětský kolektiv, socializovat se, twigseeObrázek 1 Děti se potřebují na školku připravit. (Foto: Pixabay.com)

2. Trénujte praktické dovednosti

Pobyt ve školce vyžaduje od dítěte samostatnost v základní sebeobsluze a hygieně. Na seznamu, co by mělo dítě umět před nástupem do školky, se objevují tyto úkony.

 

 

  • Pozdravit a poděkovat
  • Reagovat na své jméno a odpovědět na pozdrav
  • Samostatně jíst a pít, používat lžíci a hrneček
  • Obout se a vyzout bez pomoci
  • Poznat si svoje oblečení, pyžamko, bačkory
  • Převléknout se a poskládat si věci na hromádku
  • Umět chodit po schodech
  • Znát barvy a poznat si svoji značku
  • Smrkat a používat kapesník
  • Mýt si ruce mýdlem a po umytí použít ručník
  • Samostatně používat WC
Nemusíte přivést dítě, které zvládá všechno perfektně. Paní učitelky pomůžou např. s utřením po použití WC, zapnout knoflíky, zavázat tkaničky. Dítě by také mělo umět si zdvořile říct o pomoc a komunikovat svoje potřeby.

 

 

Popřemýšlejte, jak dítěti sebeobsluhu zjednodušit. Můžete mu třeba pořídit boty na suchý zip místo tkaniček, mikinu na zip a kalhoty na gumu místo knoflíků, aby si co nejvíc věcí mohlo obléct samo bez pomoci. Pomůžou také drobnosti jako triko s obrázkem, aby poznalo, která strana patří dopředu, nebo domluvená značka na botě, aby poznalo, která je pravá a levá. Omezte naopak složitější kousky jako punčocháče a zapomeňte na věci se zavazováním vzadu apod.
Při návštěvě mateřské školy se podívejte, jak vypadají svačinky a oběd. Zkuste doma servírovat podobně, aby si dítě zvyklo např. ukusovat z poloviny krajíce chleba, oloupat půlku banánu apod.

Zkuste s dítětem navštěvovat dětský kolektiv ještě před nástupem do školky. Můžete se zapsat na cvičení rodičů s dětmi v Sokole nebo třeba na keramiku. Tak si dítě zvykne na pokyny od někoho jiného než od rodičů a seznámí se s cviky typu turecký sed, chození ve dvojici a dalšími, se kterými se pak bude setkávat i ve školce. Bude se snáze socializovat.

Školka, mateřská škola, tříleťák, předškolák, umět před nástupem do školky, adaptace ve školce, adaptační plán, dětský kolektiv, socializovat se, twigseeObrázek 2 Navštěvujte dětský kolektiv ještě před nástupem do školky. (Foto: Pixabay.com)

3. Nepodceňte psychickou přípravu

Většina pokynů pro rodiče ohledně přípravy na školku se týká čistě praktických dovedností. Nesmí se ale zapomínat na psychiku dítěte a jeho pocity. Jak se vypořádá s první velkou změnou, se zapíše do vzorců chování na celý život. A není to jen dítě, na jehož pocity je třeba brát ohled.

Vnímejte, jak se cítíte vy a pracujte s tím. Promyslete si, zda opravdu chcete, aby vaše dítě chodilo do školky, a zda není i jiné řešení. Možná maminka zůstává doma s mladším sourozencem, možná může pracovat z domu a stačilo by, kdyby dítě chodilo jen na pár hodin do dětské skupiny nebo na hlídání k příbuzným. Školka není povinná (o povinném předškolním vzdělávání jsme už psali) a pokud nechcete, nemusí tam dítě nastoupit vůbec. Pokud ale víte, že to chcete, nebo nemáte jinou možnost, stůjte si za svým rozhodnutím a školku před dítětem nehaňte ani ho ní nestrašte. Zároveň školku přehnaně nevychvalujte. I my dospělí jsme nesví, když máme přijít třeba do nové práce. Nevíme, jak to tam chodí, kde se chodí na záchod a kolegové ještě nejsou naši kamarádi.

Ujistěte dítě, že se smí bát. Že vy se někdy také bojíte a že to pak dobře dopadne. Popovídejte si o tom. Pokud dítě ještě nemluví tak dobře, aby dokázalo vyjádřit své pocity. Mluvte vy a sledujte chování dítěte. Zeptejte se, co by mu pomohlo se cítit lépe.
Školka a pocity z ní jsou pro dítě dost abstraktní pojmy, o kterých se mu může těžko mluvit. Pomoci mohou obrázkové knihy. Kromě knih může mít pro přípravu na školku velký přínos i obyčejná hra „na něco“. Hrajte si s dětmi právě na školku. Během střídání role dítěte, rodiče a učitele si na představu opravdové školky všichni lépe zvyknete.

Školka, mateřská škola, tříleťák, předškolák, umět před nástupem do školky, adaptace ve školce, adaptační plán, dětský kolektiv, socializovat se, twigseeObrázek 3 Čtěte si obrázkové knížky nejen o školce. (Foto: Pixabay.com)

4. Začněte včas

Rozhodně je lepší nenechávat nic na poslední chvíli a dopřát sobě i dítěti dostatek času pro pohodové vykročení do dosud nepoznaného světa vzdělávání. Už proto, aby z vás dítě cítilo klid a jistotu. Pokud se nástup do školky již blíží, ani tak nebuďte ve stresu. Připravte se prakticky a hlavně v klidu, ten je pro dítě stěžejní.

Po zápisu

S praktickou i emocionální přípravou můžete začít v podstatě hned, jak budete vědět, kam je dítě přijaté. Můžete začít zjišťovat, jak konkrétně funguje školka, kam bude dítě nastupovat, a společně o tom mluvit. Nenervujte se, pokud vaše dítě přece jen s některými dovednostmi sebeobsluhy bojuje. Vývoj dětí je často skokový a do září může ještě spoustu věcí dohnat.

2 týdny před nástupem

  • Nakupte potřeby do školky: Jistě vám ve školce poradí, co bude dítě potřebovat. Pravděpodobně to budou věci jako batůžek, přezůvky, pyžámko, holinky, kartáček apod. Nechte dítě, aby si je samo vybralo (z vámi schválených možností). Podpoří to jednak jeho sebevědomí, jednak si pak věci lépe pozná.
  • Podepište věci: Nečekejte, že si dítě opravdu vše pozná. Navíc je pravděpodobné, že více dětí bude mít stejné věci. Použít můžete permanentní fixu. Dají se také objednat nažehlovací štítky se jménem dítěte.
  • Naplánujte cestu do školky a domů: Promyslete, kdo bude dítě do školky odvádět a pak z ní vyzvedávat. Ujistěte dítě, že bude v bezpečí a bude o něj vždy postaráno. Pokud budete využívat paní na hlídání při odvádění nebo vyzvedávání, seznamte ji s dítětem předem.
  • Zaveďte školkový režim: Vstávejte s dítětem v době, kdy budete vstávat do školky, a dávejte ho včas spát, aby nebylo ve školce unavené. Pokud chcete udělat ještě víc, dávejte si oběd a svačinky podle rozvrhu ve školce. Nevynechejte odpolední spánek.

Večer před nástupem

Snažte se eleminovat jakýkoli stres a vytviřit dítěti, co nejpříjemnější atmosféru.

  • Odpovězte na všechny otázky, ať dítě necítí žádnou nejistotu.
  • Nechte dítě, aby si samo vybralo oblečení na druhý den
  • Dejte dítě včas spát.

První den ve školce

  • Vstaňte včas, abyste nemuseli spěchat
  • Dejte si spolu snídani a povídejte si o tom, co se bude ten den dít
  • Zabalte dítěti něco, co mu pomůže překonat odloučení. Může to být fotka maminky, oblíbený plyšák, hodinky s vyznačeným časem vyzvednutí.
  • Vytvořte si svůj loučící rituál. Můžete dát dítěti pusinku do dlaně, kterou si bude celý den „držet“ nebo třeba namalovat na ruku srdíčko. Když ho dítě zmáčkne, dá mamince vědět, že na ni myslí. Maminka může mít druhé do páru. Fantazii se meze nekladou.

Držíme palce, ať je nástup do školky co nejhladší. Paní učitelky jsou zkušené a jistě se o dítě dobře postarají, takže budete všichni spokojení.

Zdroj:

www.zerotothree.org, www.nevychova.cz, www.maminka.cz, mschodov.cz

23. 10. 2022 | Lucie Hromádková

Doporučujeme

<strong>Proč ve školkách chybí učitelky</strong>
Proč ve školkách chybí učitelky

24. 03. 2023 | Martina Zatloukalová

Více než polovina učitelů je starší 40 let. Zhruba třetina jich odejde v příštích deseti letech do důchodu. A momentálně za ně není náhrada. Česku tedy hrozí akutní nedostatek předškolních pedagogů. Detail článku »

<strong>Poprvé ve školce: Pomozte dětem zvládnout adaptaci</strong>
Poprvé ve školce: Pomozte dětem zvládnout adaptaci

21. 08. 2023 | Martina Zatloukalová

Nástup do školky je pro děti velkou změnou. Je toho tolik nového, na co si musí zvyknout. Jak je co nejcitlivěji provést adaptačním procesem? Detail článku »

<strong>Rozhovor: Dětem se odpoledne ani nechce domů, to je vyznamenání</strong>
Rozhovor: Dětem se odpoledne ani nechce domů, to je vyznamenání

16. 04. 2024 | Martina Zatloukalová

Když vám zřizovatel vychází vstříc, to je pak radost pracovat. O výhodách spolupráce i výzvách vedení firemní školky jsme si povídali s Mgr. Martinou Schoříkovou, ředitelkou Univerzitní mateřské školy Hrášek Mendelovy univerzity v Brně. Detail článku »

Co říkají školky,
které používají Twigsee?

Kristýna Petráčková

Twigsee mi každodenně usnadňuje řízení školky a s tím spojenou administrativu, které je požehnaně. Snadno jsem zaučila všechny naše pedagogy, kteří si jí spolu s rodiči užívají na maximum. Team Twigsee je pohotový, a reagují na všechny naše podněty. Děkujeme a přejeme spoustu dalších spokojených školek a škol! :)

Kristýna Petráčková
Ředitelka
Linda Janichová

Aplikaci Twigsee používáme v našich Foxíkových školkách a jeslích již více než rok. Prostřednictvím aplikace sdělujeme rodičům důležité informace. Sdílíme fotky dětí z každodenních činností, využíváme ankety, na které nám rodiče reagují rychleji než při osobním kontaktu. Máme přehled o tom, kolik nám v daný den přijde dětí a můžeme tak plánovat i upravovat program dne. Rodičům se na aplikaci líbí zejména to, že mají okamžité informace o dění ve školce/jeslích, vidí spousty fotek a mohou své dítě během pár kliknutí omluvit na dobu, na kterou potřebují. Aplikace Twigsee reaguje na potřeby našich školek a jeslí, její ovládání je pro učitele, chůvy i rodiče rychlé a snadné. S aplikací Twigsee jdeme zkrátka s dobou.

Linda Janichová
Ředitelka
Zuzana Vacíková

Twigsee nás zaujala hned od prezentace díky nabízenému rozsahu funkcí. Nešlo o systém, který by nám řešil jen docházku nebo jen matriku. Nabízel nám možnost mít tzv. vše pod jednou střechou. Jako třešnička na dortu je možnost zasílat rodičům příspěvky o tom, jak se jejich děti ve školce ten den mají. Aplikaci si rodiče oblíbili velice rychle. U pedagogů z počátku převažovala spíše obava, zda jim tím vedení školky nechce přidávat opět práci navíc. Brzy ale zjistili, že psaní příspěvků rodičům jim dělá radost a také konečně mají přehled o docházce dětí aktuálně na každý den. Twigsee zvládá snad celou agendu potřebnou ve školce kromě účetnictví.Lesní mateřská škola skřítka Pohádky, z.s., Zvole

Zuzana Vacíková
zástupce ředitele
Michelle Specht

Skvělá zákaznická podpora! Jakémukoli problému se dostane okamžité pozornosti a také obchodní zástupci jsou velmi ochotní pomoci.

Michelle Specht
ředitelka
Helena Zdrubecká

S aplikací Twigsee začínáme, oslovila mě nabídka. Především časová úspora. Mohu využít čas smysluplněji než je administrativa a to směrem k dětem. Cením si profesionality týmu. Pan Med nám kvalitně zdůvodnil veškeré naše dotazy. Nadchla mě forma zápisu nových dětí, docházky a hlavně spojení učitelek s rodiči, které nenaruší přímou práci s dětmi. Před uzavřením smlouvy jsme si porovnaly nabídku obdobných aplikací a došly jsme k názoru, že aplikace Twigsee poskytuje nejkomplexnější nabídku služeb pro potřeby mateřské školy.

Helena Zdrubecká
ředitelka
Jan Vodrážka

Ze začátku jsem byl trochu skeptický, ale fungujeme druhým rokem, máme přes spoustu reakcí od rodičů a doslova všechny jsou pozitivní. Navíc si rodiče začali konečně uvědomovat, co pro ně naši učitelé dělají a nejen, že je méně zatěžují všemožnými požadavky, sami nám dokonce nabízejí pomoc, vozí hračky, firemní dárečky nebo medy z Moravy. Jsme nadšení a objednáváme Twigsee i pro naši druhou pobočku v Průhonicích.

Jan Vodrážka
ředitel
Michaela Možiešíková

Konečně jsme zrušili podpisové archy pro všechny přihlášky, galerii na Rajčeti i zapomínání rodičů na program školky. Rodiče navíc vědí, co se ve školce děje a jsou tak mnohem šťastnější a klidnější, nám odpadlo neustále vysvětlování a opakování stejných věcí. Děkujeme.

Michaela Možiešíková
zástupce ředitele
Zuzana Černá

Úžasná aplikace, která od začátku školního roku (kdy jsme ji začali nově používat) zrychlila, zpřehlednila a zkvalitnila komunikaci mezi mateřskou školou a rodiči. Navíc neuvěřitelně usnadňuje práci veškerému personálu. Nadšení z aplikace panuje i na straně rodičů.

Zuzana Černá
zástupkyně ředitelky
Lucie England

Twigsee si nás získalo od prvních okamžiků, kdy jsme s ním začali pracovat. Umožní Vám vést si vše o školce přehledně, na jednom místě. Twigsee budete milovat, protože Vám usnadní administraci, zrychlí a zefektivni komunikaci s rodiči a vzbudí nadšeni jak u Vašich pedagogů, tak u Vašich rodičů! Velmi si také cením skvělé podpory ze strany týmu Twigsee, který je vždy připraven řešit naše dotazy, přání i požadavky. Zkrátka Twigsee mohu bez váhání a výhrad jedině doporučit.

Lucie England
Ředitelka
Tereza Dvořáková

Twigsee je skvělá inovativní aplikace, jak pro mě, jakožto ředitelku, tak i jako matku. Konečně aplikace, která všem ulehčí práci s administrativou ohledně MŠMT, tak i MPSV a navíc velice přehledně a intuitivně. Komunikace s Twigsee týmem je naprosto bezkonkurenční, všechny dotazy ohledně aplikace a jejích funkcí mi vždy ochotně vysvětlili, kdykoli jsem potřebovala. Jako matka oceňuji přehledné informace týkající se mého dítěte, každý den, tak mám přehled o jeho aktivitách a důležitých informacích ve školce ze stran učitelů i vedení. Aplikaci určitě doporučuji všem ředitelům i rodičům!

Tereza Dvořáková
ředitelka
Dominika Hájková

Aplikaci Twigsee používá školka Malvína už více než rok. Je nám velkým pomocníkem. Díky profilům dětí máme přehledný seznam o všech důležitých informacích, které se jich týkají. Komunikace s rodiči je vlivem Twigsee o dost jednodušší. Můžeme jim sdílet fotografie ze školky, když potřebujeme předat nějakou informaci, stačí napsat příspěvek a vybrat, kdo tuto zprávu dostane. Ušetří nám to tak spoustu práce, když nemusíme informovat každého rodiče zvlášť. Co si ovšem nemůžeme vynachválit, je přehledná docházka. Sama nám ukáže počet přítomných, či omluvených dětí nebo naopak upozorní na to, kdo jde po obědě. Za naši školku aplikaci velmi doporučujeme a team lidí, kteří ji vytvořili, jsou profesionálové v tom, co dělají. Na každý náš dotaz obratem reagují a vždy jsou nám nápomocní.

Dominika Hájková
zástupce ředitele
Pan Jimmy

Dobrý den, s Twigsee je to zatím dobré. Podařilo se nám vytvořit třídy a nahrát jména studentů. Jména učitelů již byla sdílena a věříme, že do příštího týdne by mohlo jít o něco jiného.

Pan Jimmy
Greenwood Groove Academy

Máte již účet?Přihlásit se

Kontakt

povinná pole *